Kobieta będąca w I trymestrze ciąży powinna spożywać ok. 400g warzyw i 300g owoców dziennie, a w II i III trymestrze odpowiednio 500g i 400g dziennie. Należy jednak pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem witamin i minerałów tylko wówczas, gdy spożywane są w naturalnej postaci i na surowo. Kiedy zachodzi konieczność ich rozdrobnienia, należy je myć w całości, a dopiero potem kroić wyłącznie nierdzewnym nożem. Jest to bardzo ważne, bowiem dzięki takiej kolejności zapobiegniemy zniszczeniu witaminy C, która w zetknięciu z metalem szybko ulega rozkładowi. Jeżeli produkty będą gotowane, należy pamiętać, aby rozdrobnione warzywa lub owoce wraz z wydzielonym sokiem natychmiast trafiły do wrzącej wody – hamuje to działanie enzymów niszczących witaminę C. Sam zabieg gotowania powinien trwać jak najkrócej, dlatego owoce, warzywa oraz ziemniaki najlepiej gotować na dużym ogniu. Jeżeli nie ma pewności, skąd pochodzą zakupione przez nas produkty, powstały z gotowania wywar najlepiej odlać, by nie wprowadzał do organizmu zbędnych zanieczyszczeń. Kiedy gotowane są ziemniaki, należy pamiętać, by wcześniej wydrążyć z nich tzw. „oczka”, gdyż w ich pobliżu może znaleźć się trująca dla organizmu solanina.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Choroby metaboliczne
Kwas foliowy
Czerw 25, 2014
Świadomość własnego ciała
Czerw 25, 2014
Diety głodówkowe
Czerw 25, 2014
Wegetarianizm
Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to niezwykle istotne źródło witamin i minerałów dla kobiet w ciąży.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Uwaga na potrawy smażone
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
W przypadku ciąży spożywanie tego typu dań może rzutować nie tylko na duży wzrost wagi u matki ,ale także predysponować organizm dziecka do poważnych kłopotów ...
czytaj więcejZapotrzebowanie na węglowodany w trakcie ciąży
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Chcąc ustrzec się ewentualnych powikłań zdrowotnych należy zwracać bardzo dużą uwagę nie tylko na ilość węglowodanów, ale także ich jakość.
czytaj więcej